De Vader

Hans Croiset & Johanna ter Steege

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde tapdanser die samenwoont met zijn dochter Anne en haar man Antoine. Of is hij een gepensioneerd bouwkundig ingenieur die bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? En waar is zijn horloge? Het ligt niet op de plek waar het zou moeten liggen.

In het pijnlijk-geestige ‘De Vader’ zien we de verwarring van iemand met alzheimer. Langzaam maar zeker glijdt André weg in een mistige wolk, waarin de wereld die hij eens zo goed kende zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip te houden op zijn leven, dat stukje bij beetje uiteenvalt zonder dat hij begrijpt waarom. Zijn ziekte, onrust en paniek raken ook zijn omgeving.

Dochter Anne probeert haar vader bij te staan, maar hoe help je iemand die steeds verder wegraakt? Het zorgt voor herkenbare situaties die schuren, maar ook komisch kunnen zijn. Het internationaal bejubelde ‘Le Père’ werd geschreven door de Franse auteur Florian Zeller en bekroond met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière.

Deze voorstelling is onderdeel van het Nederlands Theater Festival 2017.

(Foto: Mark Engelen)

door : Senf Theaterpartners  |  tekst : Florian Zeller  |  regie : Gijs de Lange  |  met : Hans Croiset & Johanna ter Steege  

Terug

Recensies

Schrijf een recensie over deze voorstelling!
 • Lastige vader met een verkruimelend geheugen

  Datum: 13-feb-2017

  NRC Handelsblad, Sabeth Snijders:
  "Ondanks het weinig opbeurende onderwerp probeert De Vader niet krampachtig te emotioneren. André lijkt niet de gemakkelijkste vader – met of zonder verkruimelend geheugen. Zijn onhandige manoeuvres om zijn vergeetachtigheid te verhullen werken op de lachspieren. Daardoor voelt de aftakeling tussen alle grappen des te pijnlijker. Croisets uitgelaten spel zorgt er wel voor dat andere personages minder uit de verf komen. Hoewel enig verlies aan nuance wel past bij Andrés wereld, die steeds kleiner en zwart-witter wordt."

 • Hans Croiset magnifiek in rare voorstelling over alzheimer

  Datum: 29-dec-2016

  Trouw, Hanny Alkema:
  "Croisets spel geeft zicht op de intentie. Je zou bijna wensen, dat hij alleen op het toneel stond en de rest als louter stemmen om zijn hoofd zou zweven. (...) Alleen dankzij Croiset blijft 'De Vader' net meer dan een kunstje."

 • Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset

  Datum: 23-dec-2016

  de Volkskrant, Karin Veraart:
  "Na Frankrijk en Engeland mag de Nederlandse voorstelling er ook zijn, bijzonder vooral door het mooie spel van de hoofdpersonages. Croiset is geweldig als de mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt."

 • RiRoToneelrecensies.nl

  Datum: 22-dec-2016

  Hans Croiset (1935), acteur. De Franse auteur Florian Zeller schreef met Le Père een ingenieus toneelstuk waarin het publiek een verhaal ziet door de ogen van een man met Alzheimer. Hans Croiset, die het bij het applaus te kwaad kreeg, speelt zijn rol, de demente André, fenomenaal goed. Florian Zeller heeft zijn toneelstuk zo gecomponeerd dat je als toeschouwer als het ware in het hoofd van de demente André meekijkt naar wat er met hem gebeurt. En daarom vaak dezelfde verwarring voelt als hij. Ook wij weten niet of dochter Anne gescheiden is en bij haar nieuwe vriend in Londen gaat wonen. Of getrouwd is en in Parijs woont. Ook wij weten niet of het appartement op het podium dat van de vader zelf is. Of dat van zijn dochter. Ook wij weten (tot aan de tiende scène) niet waarom de andere dochter, Elise, nooit op bezoek komt. Eén van de middelen die Zeller hanteert om zijn doel te bereiken, om ons de verwarring van iemand met Alzheimer te laten voelen, is door op onverwachte momenten een andere acteur een personage te laten spelen dat we al denken te herkennen. De Vader bestaat uit vijftien scènes. In de eerste zien we een ruim gemeubileerd appartement: een bank, een fauteuil, een salontafel, een wandkast, bijzettafeltjes, een eettafel met bijbehorende stoelen. Na elke scène gaat aan de zijlijnen van de set witte verlichting aan. De set zelf is dan even donker. Scène na scène neemt het aantal meubels af. En wordt de wandkast leger. Regisseur Gijs de Lange heeft ervoor gekozen om met zijn regie en met het decor (van Jos Groenier) alle ruimte te laten aan de ingenieuze tekst van Florian Zeller (in de vertaling van Jolijn Tevel) en aan de uitstekend spelende Hans Croiset. Een terechte keuze. De Vader is daarmee ook in de Nederlandse versie een memorabele voorstelling geworden. Een voorstelling die het voor een deel moet hebben van herkenbare situaties. Maar zeker niet alleen daarvan. Want de 'truc' van Zeller om het publiek in het hoofd van de demente vader te laten kruipen en te laten voelen wat hij voelt, werkt.

 • ZOEKEN
 • MIJN ACCOUNT
 • SPEELLIJST

niet meer te zien

De Vader!

Heeft u deze voorstelling gezien, en wilt u voor andere theaterliefhebbers een recensie achterlaten? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in.

 • Uw naam * (wordt bij de recensie vermeld)

 • Uw e-mailadres * (wordt NIET bij de recensie vermeld)
 • Vertel in het kort wat u er van vond *
 • Velden met een (*) zijn verplicht.
  Waardering * (1 ster = slecht | 5 sterren = uitstekend)

 

Inloggegevens vergeten?

Vul hier het e-mailadres in waarmee u uw profiel heeft aangevraagd en wij sturen een email met instructies hoe u een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

 

Registratieformulier

Registreer vandaag nog en profiteer van alle voordelen van 1eRang.nl

Vul onderstaande gegevens in en u kunt direct gebruik maken van alle mogelijkheden van 1eRang.nl. Zo geven wij wekelijks kaarten weg voor voorstellingen. Ook houden wij u graag op de hoogte van last minute kortingen via onze Last Minute Alerts. Vanzelfsprekend gebruiken wij uw gegevens enkel om u te informeren over onze diensten en zullen deze zonder uw toestemming niet aan derden verstrekken.

  Persoonlijke informatie

 • Voornaam *
  Achternaam *
 • Adres
 • Postcode *
  Woonplaats
 • Telefoon (vast)
  Mobiel nummer
 • E-mailadres *
 • Bevestig e-mailadres *
 • Wachtwoord *
 • Bevestig wachtwoord *
 • Velden met een (*) zijn verplicht

  Last Minute alerts

  Hoe werkt het?
  Vink hieronder aan in welke categorieën u van korting-acties op de hoogte gehouden wilt worden. Daarna kunt u aangeven hoe ver u maximaal wilt reizen om een voorstelling te bezoeken.

  Hebben wij een actie die aansluit bij uw voorkeuren, dan ontvangt u op de dag van de voorstelling een e-mail met daarin de kortingscode. Met deze code kunt u bij het betreffende theater kaarten mét korting bestellen.

 • Kies uw gewenste categorieën :

 • Straal
 • Velden met een (*) zijn verplicht

Registratie afronden


Controleer uw e-mail voor instructies om uw 1eRang account te activeren.

Inloggen

Gebruik uw 1eRang inloggegevens om in te loggen óf maak een nieuw account aan.